Πολλοί νομίζουν πως αν έχουν εγκατεστημένο ένα antivirus στο σύστημά τους, δεν κινδυνεύουν από ιούς και άλλα malware. Αυτό είναι εν μέρει σωστό, γιατί χωρίς antivirus οι ιοί θα έκαναν παρέλαση και το σύστημα θα κατέρρεε μέσα σε λίγες μέρες, αλλά ο κίνδυνος πάντα παραμένει. Το ότι κινδυνεύουμε λιγότερο σημαίνει ότι τα ποσοστά να πληγούμε από κάποια threats είναι μικρότερα. Σε καμία περίπτωση όμως δε σημαίνει ότι η απειλή δεν θα είναι μικρότερη. Για όποιον δεν κατάλαβε, εννοώ ότι μπορεί αντί να μας πλήξουν 100 ιοί, να μας πλήξει ένας, αλλά αυτός ο ένας μπορεί να μας καταστρέψει το σύστημα. Οι ιοί δεν κάνουν ζημιά με βάση τον πληθυσμό τους, αλλά με βάση την ισχύ τους. Οπότε μπορεί να μη μας πλήττουν κάθε μέρα ιοί, αλλά να μας πλήξει ένας και αυτός ο ένας να είναι καταστροφικός!!!

Παρά τη χρήση antivirus πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί γιατί τα κενά ασφαλείας που υπάρχουν σε ένα σύστημα είναι απίστευτα πολλά και οι hackers ψάχνοντας, βρίσκουν συνεχώς και κάποιο για να περάσουν τον ιό τους, παρά τις προσπάθειες των εταιρειών λογισμικού, να κλείνουν τα κενά ασφαλείας στα λογισμικά τους. Τα Windows που είναι και το πιο διαδεδομένο λειτουργικό, κάθε μήνα στέλνει ενημερώσεις ασφαλείας, αν κάποιος δεν παίρνει αυτές τις ενημερώσεις, είναι σαν να μην έχει antivirus. Οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε επίσης κάνουν το ίδιο. Πόσοι χρήστες όμως προσέχουν ώστε να έχουν πάντα την τελευταία έκδοση του λειτουργικού και των εφαρμογών; Απαντάω μόνος μου, πολύ λίγοι και αυτοί οι λίγοι είναι έμπειροι επαγγελματίες. Όμως ακόμα και αυτό να κάνουμε πάλι κινδυνεύουμε, (λιγότερο βέβαια, αλλά κινδυνεύουμε) από τους ιούς zero day ή ιούς της τελευταίας στιγμής, που τα προγράμματα antivirus δεν έχουν προλάβει να ενημερώσουν τη βάση τους, με την υπογραφή αυτών των ιών.

Συμπέρασμα: και όλα καλά να τα έχουμε κάνει, πάλι κινδυνεύουμε!!! Για να μην πω για τους ιούς που οι χρήστες εγκαθιστούν μόνοι τους, με την εγκατάσταση κάποιου προγράμματος που έρχεται από το Internet και πατάνε το button next -> next -> next με κλειστά μάτια, χωρίς να διαβάζουν τα ψιλά γράμματα που λένε ‘μαζί με την εφαρμογή δίνετε την άδεια να εγκατασταθεί και η εφαρμογή…τάδε’, οπότε τότε, αφού ο ιός έρχεται με τη συγκατάθεση μας, κανένα antivirus δεν μπορεί να τον σταματήσει. Τι γίνεται λοιπόν στην περίπτωση που κάποιος ιός βρεθεί στο σύστημά μας και αρχίσει να μας ταλαιπωρεί, με συνεχή προβολή pop apps, με καθυστερήσεις, αστάθειες και διάφορα άλλα;

Πρέπει να ξέρουμε πως υπάρχουν και ιοί που δεν αφαιρούνται αν μας πλήξουν, γιατί εγκαθίστανται στον πυρήνα του λειτουργικού, (rootkit), οπότε εκεί μόνο με format ησυχάζουμε και υπάρχουν και χειρότερα, γιατί υπάρχει μια κατηγορία ιών η οποία καταστρέφει τη μητρική πλακέτα του υπολογιστή μας, χτυπώντας το BIOS, (basic input output system), οπότε αν πέσουμε σε αυτή την περίπτωση, είμαστε αναγκασμένοι να αλλάξουμε μητρική, αν πρόκειται για μηχάνημα desktop, ή ακόμα και να πετάξουμε τον υπολογιστή μας αν πρόκειται για laptop.

Επικοινωνήστε άμεσα με το εξειδικευμένο προσωπικό μας πριν είναι αργά.

  • Αφαίρεση ιών Η/Υ
  • Αφαίρεση ιών Laptop
  • Αφαίρεση ιών Macbook
  • Αφαίρεση ιών iMac
  • Αφαίρεση ιών Mac Mini